Alexander Rosemeijer   Doek op paneel 52/33

A.C Rosemeier  1888-1992.

Kerk op het zeeuwse platteland.

Leerling van Fr.Jansen en Alphons Baeijens schildert in de stijl van de Haagse School. Ook de Rijkscollectie bezit werken van hem.

 Over Alexander Rosemeijer

 

 
 

Alex Rosemeier

Geboren te Soerakarta op 18 juli 1888 en overleden te Leiden op 15 augustus 1992

Het artistieke talent zal Rosemeier van moeders kant hebben meegekregen, immers zijn overgrootvader Herman Thepass was een niet onverdienstelijk portretschilder.
Vader Rosemeier remde waar mogelijk de artistieke ambities van zijn zoon af en om de jonge Alex te overtuigen van het onzekere bestaan als kunstenaar heeft hij advies gevraagd aan J.H. Weissenbruch. Die liet zich echter voor zijn doen lovend uit over Alex: “laat die jongen maar doorgaan, daar zit wel wat in”.

Samen met Chris van der Windt en Arend Jan van Driesten trok hij erop uit om en in de omgeving van Leiden om hun motieven te vinden.
Hij kreeg les van F.J. Jansen, A. Bayens en was bevriend met Willem Weissenbruch.

In het uitdragen van zijn artistieke visie was hij een meester, iets geduldig uitleggen lag niet in zijn aard; toch begeleidde hij Kees Mulder en Leo van den Ende.

Vrijwel zijn hele leven heeft hij op dezelfde manier gewerkt: buiten, in de natuur, snel schilderend om zo een close-up of een snapshot op het doek vast te leggen.

De grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum De Lakenhal in 1973 ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag was een onmiskenbaar hoogtepunt in zijn artistieke loopbaan.

Uittreksel uit het boek: A.C. Rosemeier 1888 – 1992. Uitgegeven bij de Waerdery b.v.

Lexicon Scheen deel II blz. 260v

 

 
 


Wilt u meer informatie? Stel uw vraag in het Contactformulier

Prijs: € 1350
Huurkoop mogelijk: meer info
Showservice mogelijk: meer info