Tilly Moes   Paneel 60/40

Tilly Moes 1899-1979

Meer info www.brucop.comOver Tilly Moes
Tilly Moes was het pseudoniem voor Sofia (Fia) Theordora van Driel, geboren in 1899 te Dusseldorf als dochter van Johannes Gerardus van Driel en Sophia Adriana van Lammeren. Tot haar huwelijk met de kunstenaar Nicolaas Bruijnesteijn woonde zij bij haar ouders in Den Haag, waar zij de tekenacademie bezocht. In haar voorhuwelijkse periode (tot 1927) schilderde zij "antieke " stillevens: gecompliceerde donker ogende werken met veel fruit en bloemen onder het pseudoniem  "Tilly Moes". Ze had daarnaast echter een kantoorbaan om echt in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.
 
Ze trouwde in 1927 in Den Haag en verhuisde kort daarop naar het Gooi. In de periode tot 1939 verhuisde zij veelvuldig, vooral binnen de Gooi en Vecht streek; Blaricum, Laren, Eemnes,Vreeland en  Kortehoef. Ze verbleven echter ook te Driebergen, Overveen, Oisterwijk, Antwerpen en in Roemenie. Het betrof merendeels pensions, onderhuur van kamers of bijgebouwtjes. Alleen het laatste adres was een heuze vrijstaande stenen woning in Blaricum.

 

Na haar huwelijk moest er brood op de plank komen, zeker toen in 1931 hun enige zoon geboren werd. Ze was er trots op dat dit met uitsluitend schilderwerk lukte en dat ze ook de hele crisis periode in de 30-er jaren doorkwamen zonder de hand op te moeten houden.

 
Het was voornamelijk Fia die met haar werk het inkomen verschafte. Nog steeds onder haar oude pseudoniem Tilly Moes. Vooral haar zonnebloemen en klaprozen waren een kassucces. Haar man Nico ging per trein en tram op reis met grote pakken schilderijen om ze aan de man te brengen.
 


Wilt u meer informatie? Stel uw vraag in het Contactformulier

Prijs: € 350
Huurkoop mogelijk: meer info
Showservice mogelijk: meer info